Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
25.10.2006
Premier na Brdu pri Kranju odkril spominsko ploščo ob 15. letnici osamosvojitve

Predsednik Vlade RS Janez Janša se je danes udeležil odkritja spominske plošče ob 15. letnici osamosvojitve Republike Slovenije na Brdu pri Kranju. V svojem slavnostnem govoru je spomnil na nekatere pomembne dogodke, ki so se v času nastajanja slovenske države zgodili na tem kraju, a so širši javnosti manj znani.

 

FOTO: Arsen Perić/Salomon 2000

 

»Na območju Brda pri Kranju se je v osamosvojitvenih časih namreč nahajalo nekaj pomembnih skladišč vojaške opreme, ki se je hranila in zbirala za čas, ko je bilo potrebno slovensko osamosvojitev zavarovati z realno silo,« je dejal predsednik vlade Janez Janša. Prav tako se je spomnil dne, ko je bil v okviru osamosvojitvenih priprav na tamkajšnjem hipodromu postrojen gorenjski bataljon slovenske teritorialne obrambe, ki je imel že prej nalogo, da varuje letališče Brnik. Ta dogodek je, po besedah premiera, služil kot pomembna izkušnja, na podlagi katere so bile sprejete nekatere odločitve v zvezi s prihodnjo podobo enot Teritorialne obrambe.

 

Naslednji dogodek je bil sestanek večine članov slovenske vlade in večine takratne vladne koalicije na Račjem otoku, 28. aprila 1991. »Takrat je bilo že povsem jasno, da slovenska plebiscitna odločitev ne bo nekaj, kar bo možno izpeljati zgolj z neko formalno razglasitvijo, ampak bo potrebno to odločitev tudi udejanjiti v praksi in odločitev tudi braniti,« je dejal predsednik vlade.

 

Na omenjenem sestanku so se praktično vsi navzoči zavezali, da bodo z vsem srcem delali za slovensko osamosvojitev, tudi v primeru, če se bo zgodil najhujši scenarij. »Ta odločitev je bila izjemno pomembna, ker so se takrat stvari, ki so potekale bolj počasi, zgodile bistveno hitreje in je bila Slovenija dejansko pripravljena na korak, ki ga je izvedla 25. junija 1991,« je dejal premier Janša in dodal, da se je po tem sestanku in na tem mestu začela odvijati vrsta sestankov, ne le z namenom, da se slovenska osamosvojitev izpelje, ampak tudi za to, da tisti dan in tudi vse naslednje preživimo.

 

»Slovenija se je osamosvojila, bila je napadena in se je obranila. Veliko od teh priprav na te korake je bilo opravljenih tudi na Brdu, v tej koči za mano in mislim, da je prav, da na tem kraju postavimo tudi spominsko obeležje, ki bo spominjalo na te dogodke. In ob tem mislim, da smo po 15 letnih dolžni posebno zahvalo tistim, ki so sodelovali pri teh dogodkih, pri teh pogovorih, pri teh odločitvah«, je še dejal predsednik vlade Janez Janša.

 

Govor

 

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh