Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
26.10.2006
Premier Janez Janša slavnostno odprl prvo stavbo tehnološkega parka v Celju

Predsednik Vlade RS Janez Janša se je danes udeležil otvoritve prve stavbe tehnološkega parka v Celju, kjer je imel tudi slavnostni govor. V svojem nastopu je poudaril, da sta tehnološki razvoj in inovativnost danes med ključnimi dejavniki konkurenčnosti sodobnih gospodarstev. Z namenom preboja Slovenije na višjo razvojno raven je slovenska vlada pred nedavnim sprejela Resolucijo o nacionalnih razvojnih projektih za obdobje 2007-2023, ki združuje paket 35-ih osrednjih razvojnih projektov, v skupni višini skoraj 24 mrd EUR, med katere sodi tudi projekt izgradnje gospodarskega središča Tehnopolis+ v Celju.


FOTO: Arsen Perić/Salomon 2000

 

Premier je ob tej priložnosti izpostavil pomen uspešnega prenosa in uporabe novih znanj in tehnologij v praksi, kateremu veliko pozornost namenja tudi Evropska unija. »Države, za katere velja, da temeljijo na znanju in inovativnosti imajo oblikovano tesno povezavo med javnim raziskovalno-izobraževalnim sektorjem in gospodarstvom, intenzivno vlagajo v raziskave in razvoj, dosegajo visoko stopnjo inovativnosti, zaposlujejo visoko usposobljeno delovno silo in imajo ustrezno informacijsko infrastrukturo s podpornimi institucijami,« je dejal predsednik vlade.

 

Kljub temu, da imamo v Sloveniji stabilno makroekonomsko okolje ter da po deležu celotnih sredstev za raziskave in razvoj ne zaostajamo veliko za povprečjem EU, pa je premier med drugim opozoril na slabo učinkovitost teh sredstev, nezadovoljivo izobrazbeno strukturo raziskovalcev v gospodarstvu ter skromno število patentov na področju visokih tehnologij. »Neučinkovitost vlaganj v raziskave in razvoj se odraža v majhnem deležu inovacijsko aktivnih podjetij, za Slovenijo pa je značilna tudi nizka stopnja podjetniške aktivnosti,« je še dejal.

 

»Z naborom projektov v Resoluciji želi Vlada RS spodbuditi konkurenčnost gospodarstva in doseganje višjih stopenj rasti. Prav tako želi pospešiti razvoj podjetništva ter malih in srednje velikih podjetij, oblikovati prijaznejše poslovno okolje ter okrepiti prilive razvojno spodbudnih domačih in tujih naložb ter s tem zagotoviti tako hitrejši kot enakomernejši razvoj Slovenije,« je dejal predsednik vlade.

 

Cilj razvojnega projekta Tehnopolis+ je, po besedah premiera Janeza Janše, hitrejši gospodarski razvoj Savinjske regije. Projekt, za katerega so predvidena sredstva v višini 160 mio EUR, je časovno umeščen v obdobje 2007- 2015 in predvideva tudi ustanovitev preko 100 podjetij in institucij s preko 1.000 novimi delovnimi mesti.

 

»Tehnološki park, katerega prvi rezultati so pred nami, bo predstavljal infrastrukturno okolje za dinamično rast človeškega kapitala in novih tehnološko usmerjenih podjetij. Predstavljal bo tudi razvojno okolje za podjetja, ki bodo nastajala na Univerzah in jim zagotavljal podporo v začetni fazi prenosa razvojno raziskovalnih dosežkov na trg,« je še dejal predsednik vlade Janez Janša, ki je ob koncu vsem sodelujočim pri projektu zaželel veliko ambicioznosti, vztrajnosti in poguma pri nadaljnji gradnji in razvoju Tehnopolisa+.

 

Govor

Nazaj na seznam
|
Na vrh