Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
10.11.2006
Premier Janez Janša: V Saudski Arabiji in Kuvajtu je veliko prostora za slovensko gospodarstvo

Predsednik Vlade RS Janez Janša je pred začetkom obiskov v Saudski Arabiji in Kuvajtu poudaril, da obstajajo v tej regiji za slovensko gospodarstvo veliki potenciali, ki jim politična srečanja na najvišji ravni lahko pomagajo odpreti vrata. Prav tako je obisk, ki se bo začel jutri, pomemben tudi v luči slovenskega predsedovanja EU, kjer bo ena od prioritet medkulturni dialog in zagotavljanje stabilnih energetskih virov.

 

FOTO: KPV

 

Premier je dejal, da bo na tej ravni to prvi obisk v Saudski Arabiji, saj od mednarodnega priznanja do takšnega obiska še ni prišlo. V Kuvajtu je vladna delegacija že bila pred sedmimi leti, kjer so bili vzpostavljeni tudi stiki, vendar se gospodarsko sodelovanje ni kaj bistveno okrepilo. Po besedah premierja gre za obisk, ki se je pripravljal dalj časa. V vladni delegaciji bo tudi več ministrov, ki bodo imeli vsak svoj program srečanj.

 

Predsednik vlade je izpostavil dva strateška cilja obiska: »Najprej gre za to, da slovenskemu gospodarstvu odpremo vrata na nekem trgu, ki je zelo pomemben in finančno močan, vendar pa premalo izkoriščen. Drugi cilj pa je okrepiti politični dialog s Saudsko Arabijo in Kuvajtom, še posebej v luči prihajajočega predsedovanja Slovenije Evropski Uniji. Z vladno delegacijo potuje tudi močna gospodarska delegacija, v kateri bo preko 60 slovenskih gospodarstvenikov iz okrog 40 slovenskih podjetij. V obeh državah bosta organizirani poslovni konferenci v sodelovanju z gospodarskima zbornicama obeh držav. Na teh konferencah bo prišlo tudi do bilateralnih srečanj številnih gospodarstvenikov s slovenske in kuvajtske oziroma saudske strani. V Saudski Arabiji bomo tako odprli tudi skupno podjetje, ki je plod sodelovanje dveh slovenskih podjetij, Eti-ja in Iskraemeca ter saudskih partnerjev. Uradni del obiska zajema tudi srečanje z vsemi najpomembnejšimi akterji v obeh državah, poleg tega pa je seveda vsebina razgovorov namenjena tudi medkulturnemu dialogu. Še posebej zaradi tega, ker bo Slovenija leta 2008 predsedovala EU, kjer je medkulturni dialog ena izmed prioritet slovenskega predsedovanja.«  Premier je še dejal, da bosta oba obiska dobra priložnost za izmenjavo stališč s saudskimi in kuvajtskimi sogovorniki. »Tukaj bi rad še posebej izpostavil osebni angažma saudskega kralja Abdulaha, ki si zelo prizadeva za izobraževanje, katerega cilj je krepitev razumevanja različnosti. Saudska Arabija tudi zelo veliko vlaga v tovrstno izobraževanje, kar je eden od ključev, da se ta medkulturni dialog okrepi,« je dejal premier Janez Janša. 

 

V nadaljevanju je premier je poudaril, da sta Saudska Arabija in Kuvajt pomembna igralca v zalivski regiji: »Gre za dve vodilni državi regionalnih povezav, kot so Arabska liga, Organizacija islamske konference, predvsem pa Zalivskega sveta za sodelovanje, kateremu EU namenja posebno pozornost in z njim gradi še posebej tesno sodelovanje.«

 

Poleg tega pa je premier kot pomembno temo obiska izpostavil tudi energetsko varnost. Spomnil je, da je Slovenija letos poleti na Bledu organizirala zelo odmevno mednarodno konferenco Kaspijski obeti, kjer smo osvetlili določen vidik možne bodoče strategije EU, ko gre za energetsko varnost, torej za varno in trajno oskrbo z energijo. Pogovori v Kuvajtu in Saudski Arabiji bodo vsebinsko nadaljevanje teh prizadevanj.

 

V navezavi na gospodarske teme je premier omenil dejstvo, da sta Saudska Arabija in Kuvajt pomembni investitorki v naši regiji, še posebej v Bosni in Hercegovini, kjer ima tudi Slovenija močne gospodarske interese. To je še dodatni razlog oziroma spodbuda za ta obisk in za srečanja gospodarstvenikov ter predstavnikov vlade.

 

Na koncu je premier podal še nekaj konkretnih podatkov o gospodarskem sodelovanju. Kljub temu, da so možnosti znatne, da gre za finančno močna trga, za dve državi, ki imata velike prihodke predvsem od prodaje nafte, je bilo gospodarsko sodelovanje med Slovenijo, Saudsko Arabijo in Kuvajtom doslej relativno šibko. Po lanskoletnih podatkih promet med Slovenijo in Saudsko Arabijo dosega okrog 30 milijonov evrov, med Slovenijo in Kuvajtom pa še bistveno manj. Gospodarski kazalci sodelovanja za letošnje leto so nekoliko boljši. Trendi so naraščajoči, ampak kljub temu te številke kažejo, da je prostora še zelo veliko. »Obe državi imata v načrtih v prihodnjih letih velike investicije v infrastrukturne objekte. Slovenija ima tukaj veliko znanja in izkušenj z gradnjo takšnih objektov, tudi v zalivskih državah in to je ena od večjih priložnosti, ko gre za gospodarsko sodelovanje,« je zaključil premier Janez Janša.

 

Magnetogram novinarske konference

Nazaj na seznam
|
Na vrh