Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
16.11.2006
Premier Janez Janša: strasti je potrebno umiriti in dati možnost, da se poišče rešitev

Predsednik Vlade RS Janez Janša je na današnji novinarski konferenci spregovoril o stališčih vlade do aktualnih dogajanj v zvezi romsko problematiko v Sloveniji. Dejal je, da se je ta teden začela vladna procedura glede zakona o posebnih pravicah romske skupnosti in izpostavil, da je za objektivno oceno aktualnih razmer potrebno poznati celotno zgodbo ter videti celotni kontekst, ne pa samo zadnje ure ali tedne, ko so stvari eskalirale v konflikt.

FOTO: KPV

 

Premier je dejal, da se je zakon o posebnih pravicah romske skupnosti pripravljal dalj časa, še dalj časa pa je bila Slovenija brez zakona, čeprav ga terja Ustava RS. »Ta zakon bo dal dodatno širšo podlago za to, da se bo lahko ustavno načelo, na podlagi katerega ima romska skupnost v Sloveniji posebne pravice, lahko v celoti realiziralo tudi v praksi in to na tak način, da ne bi prihajalo do konfliktov z večinskim prebivalstvom, oziroma da bi bilo teh konfliktov čim manj in da takrat, ko do njih pride, ima država v rokah vse instrumente, ki so potrebni, da se rešijo v skupno zadovoljstvo in v skupno dobro,« je dejal premier Janez Janša.

 

V zvezi z zadnjimi dogajanji, povezanimi z romsko družino Strojan, je premier dejal, da je izjemna politizacija, velikanska medijska pozornost in internacionalizacija tega problema rešitve prej oddaljila kot približala. Zaradi omenjenih dogajanj je zdaj izredno težko poiskati lokacijo, ki bi bila sprejemljiva tako za romsko družino, kot tudi za lokalno prebivalstvo. »V kolikor se bo ta pozornost še stopnjevala, bo tudi rešitev bolj oddaljena. Apeliram, da se stvari umirijo in se tistim, ki iščejo rešitve - če se že njihovega dela ne spremlja dobronamerno - pusti vsaj toliko pri miru, da imajo na voljo čas, da se ukvarjajo tudi z iskanjem konkretnih rešitev,« je pozval premier. Opozoril je, da vse fraze, zborovanja in internacionalizacija ne bodo pomagali, v kolikor ne bo dogovorjena lokacija, ki bi romski družini omogočila normalno življenje in seveda dovolj visoko stopnjo integracije v okolje, da bo otrokom omogočeno šolanje in vse tisto, kar je potrebno za normalno življenje.

 

Premier opozorilo komisarja za človekove pravice Hammerberga tudi razume v tej smeri. »Mi nismo pričakovali, da bo prinesel v Slovenijo rešitve. Veseli nas, da se je na licu mesta seznanil s situacijo in imel priložnost, da sliši več plati omenjene problematike, predstavniki vlade pa so tako imeli možnost, da mu predstavijo tudi sistemske rešitve, ki so ravno začele svojo vladno proceduralno pot,« je povedal premier. Izrazil je tudi zaskrbljenost nad nekaterimi izjavami, ki se pojavljajo na različnih zborovanjih, saj ne prispevajo k temu, da bi prišlo do zadovoljive rešitve situacije, pač pa le podžigajo strasti tako na eni kot na drugi strani. »Več bo takšnih izjav, več bo takšnih izrazov konfliktnosti, dlje bomo od neke za vse sprejemljive dolgoročne rešitve,« je dejal premier.

 

Predsednika vlade moti tudi dejstvo, da tisti, ki so odločali v zadnjih 12 letih in zdaj hodijo na različna zborovanja ter govorijo, da vlada ni naredila ničesar, ne opazijo tega, da je ta vlada podedovala preko 70 ilegalnih, na črno postavljenih romskih naselij od skupno 105, kar jih je v Sloveniji. Glede mnogih je bil zaključen pravni postopek, a tega nihče ni reševal. »Tudi v zvezi z romskim naseljem pri Ambrusu je potrebno povedati, da je bila vložena vloga za legalizacijo. Le ta se je v prejšnjih mandatih obravnavala na različnih organih in različnih stopnjah, ter da je bila povsod zavrnjena, saj je bilo ugotovljeno, da omenjeno naselje ne izpolnjuje niti minimalnih pogojev za legalizacijo. Že v 90-ih letih je prišlo do delne odstranitve objektov, ki pa so bili ponovno postavljeni. Pravni postopki so bili ponovno začeti in s sodbo sodišča dokončno pravnomočno zaključeni leta 2003, ko je bila izdana odločba o izvršbi, ki pa je ni nihče realiziral. Ni se poiskalo nadomestno rešitev, ki bila v skladu s slovenskim pravnim redom, tako da se je nespoštovanje pravne države začelo leta 2003,« je še dejal premier Janez Janša. Opozoril je, da če kdaj, je takrat umrla pravna država, saj se zakoni niso spoštovali, potem pa se je ta veriga nadaljevala ter pripeljala v sedanjo konfliktno situacijo.

 

Magnetogram novinarske konference

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh