Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
20.11.2006
Premier Janez Janša: Slovenske samostojnosti ne bi bilo brez pripravljenosti, da jo zavarujemo tudi z orožjem

Predsednik Vlade RS Janez Janša se je v spominskem parku Manevrske strukture narodne zaščite v Kočevski Reki udeležil slovesnosti ob 15. obletnici prvega postroja stalne sestave TO RS, prve prisege in podelitve bojnih zastav ter 16. obletnice prvega postroja specialne brigade MORiS.

 

FOTO: Nebojša Tejić/Salomon 2000

 

V svojem govoru je premier poudaril, da je pred 15 leti vsak sam pri sebi prisegel svoji domovini oziroma samostojni Sloveniji, zanjo pa so se bili tedanji pripadniki Teritorialne obrambe pripravljeni boriti z orožjem ter žrtvovati tudi svoje življenje. »Slovenske samostojnosti ne bilo, če ne bi bilo pripravljenosti, da se ta odločitev brani z realno silo, da se slovenska plebiscitna odločitev zavaruje tudi z orožjem. To je bilo tudi ključno dejanje tedanje prisege, največja preizkušnja ob ustanavljanju Slovenske vojske pa je bila vojna za samostojno Slovenijo,« je dejal premier.

 

Na tem temelju so kasneje v svobodni Sloveniji prisegale nove generacije Slovenske vojske v mirnem času, kar po besedah predsednika vlade predstavlja svetlo tradicijo Slovenske vojske. "To, kar imamo danes, se ni zgodilo samoumevno, po 15 letih pa se lahko glede tega odpravijo še zadnji dvomi.«

 

Slovenska vojska po mnenju premierja z razvojem v dosedanjih letih uspešno opravlja naloge tudi v mednarodnem prostoru. Tako je spomnil na svoj nedavni obisk slovenskih inštruktorjev v Iraku, ki sodelujejo pri usposabljanju iraških varnostnih sil. Poudaril je, da je Slovenija naredila prav, ko je v Irak poslala svoje inštruktorje, ki tako delujejo tudi v nacionalnem interesu ter uspešno, kar jim priznavajo mnogi, predstavljajo Slovenijo.

 

Magnetogram govora

 


Nazaj na seznam
|
Na vrh