Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
24.11.2006
Premier Janez Janša: nepravilnosti ministra Drobniča so se nabirale dolgo časa

Predsednik Vlade RS Janez Janša je danes v Državni zbor poslal predlog za razrešitev ministra za delo družino in socialne zadeve, mag. Janeza Drobniča. Premier je na novinarski konferenci poudaril, da so se nepravilnosti pri delu ministra nabirale že dalj časa.


FOTO: KPV

 

 

Premier je dejal, da je ministru mag. Drobniču v torek, 21.11.2006, predlagal, naj razmisli o svojem odstopu, saj je ocenil, da pri svojem delu ne dosega zadovoljivih rezultatov. V tem primeru je potrebno spoštovati etični kodeks vlade, s katerim so se vsi člani vlade zavezali, da bodo v takem primeru sami ponudili odstop. Premier je dejal, da je minister ta predlog zavrnil. Ob tem je tudi opozoril, da ne drži, da bi minister imel za premislek na voljo le nekaj ur. »Midva sva pogovor opravila po sestanku s sindikati, tako da je bilo časa za razmislek in posvetovanja dovolj. Glede na njegov današnji, oziroma včerajšnji odgovor, sem se odločil, da formalno predlagam njegovo razrešitev,« je dejal premier in nadaljeval, da so kljub nekoliko nenavadni situaciji tudi za take primere predvideni ukrepi v ustavi, Zakonu o vladi in Poslovniku državnega zbora.

 

 

 

»Glede na to, da imamo glede na proporcionalni volilni sistem praktično vedno koalicijsko vlado, je normalno, da je sestava vlade dogovor med koalicijskimi strankami, ki - v skladu z volilnim rezultatom - predlagajo člane in članice vlade ter mandatarjem, ki vlado sestavi. Se pravi, da gre za nekakšno soglasje in minister ima legitimnost za delovanje v vladi dokler le to obstaja. Če eno od teh soglasij, bodisi soglasje stranke, ki ga je predlagala, bodisi soglasje predsednika vlade ne obstaja več, potem bi bilo normalno, da se tak minister sam umakne,« je povzel premier.

 

 

 

Premier je dejal, da nepravilnosti pri delu ministra niso novost. »Minister Drobnič je bil formalno opozorjen, da ne dosega pričakovanih rezultatov, že 13. februarja letos. V posebnem dopisu, ki sem mu ga takrat poslal, sem naštel stvari, ki so v njegovi odgovornosti oziroma v pristojnosti njegovega ministrstva in ne potekajo v redu. V tem dopisu sem izrecno napisal, da v kolikor se stanje ne bo bistveno izboljšalo, bom v naslednjem obdobju predlagal njegovo razrešitev,« je povedal premier in nadaljeval, da je sicer po tem opozorilu Ministrstvo za delo družino in socialne zadeve začelo delovati nekoliko bolje in odpravilo del zaostankov v realizaciji normativnega programa iz leta 2005. Kljub temu pa se, po besedah premiera, stanje pri vodenju ministrstva, zagotavljanju korektnih notranjih odnosov v samem ministrstvu, odnosu do zunanjega okolja, komuniciranju s civilnodružbenimi organizacijami in posamezniki, ki se obračajo na ministrstvo, ni bistveno izboljšalo. »Prav tako se ni bistveno izboljšal odnos ministra do socialnih partnerjev, kjer je mnogokrat tudi zaradi nespretnega načina vodenja pogajanj, prihajalo do zaostankov, ki so na nekaterih točkah postali že strateški,« je dejal premier. Opozoril je, da je prišlo tudi do konfliktov ministra z nekaterimi drugimi člani vlade in na koncu tudi do nesporazuma s predsednikom vlade.

 

 

 

Premier je dejal, da je že predlagal predsedniku Nove Slovenije, naj mu v naslednjih dneh sporoči njihove predloge za imenovanje novega ministra, ki jih bodo lahko uskladili, ko bo formalni postopek za zamenjavo končan.

 

 

Magnetogram novinarske konference

Nazaj na seznam
|
Na vrh