Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
27.11.2006
Premier Janez Janša: Konkurenčnost Slovenije bo odvisna od sposobnosti, da vzgoji, pritegne ali zadrži nadarjene ljudi

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes v Cankarjevem domu v Ljubljani udeležil podelitve Zoisovih nagrad, Zoisovih priznanj, priznanj ambasadorjev znanosti Republike Slovenije in Puhovih priznanj 2006. V svojem slavnostnem nagovoru je izpostavil pomen zagotavljanja okolja, ki naj vzpodbuja ustvarjalnost, jo nagrajuje in obravnava sveže zamisli kot svojo primerjalno prednost.

 

Foto: Grega Wernig/Salomon 2000

 

Slovenci nismo zgolj narod pesnikov, pisateljev in kulture, temveč tudi narod dobrih znanstvenikov, raziskovalcev, inženirjev, saj se meje možnega v znanosti premikajo hitro tudi po slovenski zaslugi. »Številni naši rojaki so se izkazali kot odlični znanstveniki in izumitelji, in prav je, da na večer kot je današnji, to tudi poudarimo,« je dejal premier in ob tem spomnil na nekatera znana slovenska imena, ki so v preteklosti zaznamovala razvoj znanosti na različnih področjih. »Skupni imenovalec vsem je ljubezen do znanosti, ki so jo s svojim delom izkazali tudi današnji nagrajenci. Nekaj, kar te v trenutku zavrti in ostane s teboj celo življenje,« je še povedal predsednik vlade Janez Janša.

 

Slovenska vlada je, po besedah premiera, zavezana k povečanju sredstev za raziskave in razvoj, saj bo le tako lahko mogoče izboljšati raziskovalno infrastrukturo na univerzah, povečati število mladih raziskovalcev ter sofinancirati nastanek novih visokotehnoloških podjetij. »Tudi davčna olajšava za investicije v raziskave in razvoj je eden od ukrepov, s katerim želimo doseči bolj intenzivno povezovanje podjetij z raziskovalci in raziskovalnimi inštituti.«

 

Foto: Grega Wernig/Salomon 2000

 

Predsednik vlade je ob tem opozoril tudi na etična vprašanja, s katerimi se morajo raziskovalci pri svojem delu pogosto soočati. Etika je tista kakovost, ki naj nam pomaga določati meje dopustnega; že v znanosti sami, še bolj pa v uporabi njenih dosežkov, je dejal premier ter dodal: »Pri vsem tem pa je treba rahločutno paziti, da ne bo prizadeto dobro v znanosti, tudi tisto, ki šele obeta, da nekoč utegne postati dobro.«

 

»Slovenci smo s svojimi dejanji že večkrat dokazali, da smo zmožni premikati meje, da nas ni strah izzivov in tveganj. Želim si, da bi bilo tako tudi vnaprej. Potrebno je zaupati in tvegati.« Gospodarski položaj Slovenije nam omogoča, da si zastavimo visoke in ambiciozne cilje, saj nas, po besedah predsednika vlade, le drznost in znanje lahko dvigneta iz povprečja. »Današnje nagrajenke in nagrajenci so in bodo tvegali. S svojim dosedanjim raziskovalnim delom so dokazali, kako pomembno je ohraniti vztrajnost, kako pomembno je zaupanje, ne le v znanost, ampak tudi vase,« je svoj nagovor zaključil predsednik vlade Janez Janša.

 

Govor predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh