Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
09.07.2007
Premier Janez Janša odprl nov potniški terminal na osrednjem slovenskem letališču

Predsednik Vlade RS Janez Janša je danes odprl prvo fazo novega potniškega terminala na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana. V svojem govoru je spomnil na pomembno vlogo, ki sta jo pri osamosvojitvi odigrala tako letališče kot dr. Jože Pučnik, hkrati pa je izpostavil tudi razvojne dosežke letališča v zadnjih letih, pri čemer je danes odprta pridobitev šele prvi korak k nadaljnjemu razvoju.


(Foto: Primož Lavre/Salomon 2000)

 

Prva faza novega terminala je za Slovenijo velika pridobitev, saj zadovoljuje standarde za schengensko ločevanje potnikov. Evalvacijska komisija Evropske unije je letališče pregledala pred tednom dni, poročila pa še ni izdala. Kljub temu je premier Janez Janša izrazil prepričanje, ki ga deli tudi z vodstvom letališča, da bo poročilo pozitivno in bo Evropska unija z marcem 2008 letališču prižgala zeleno luč za uvedbo schengenskega režima.

 

Na pot, ki jo je brniško letališče prehodilo od 60-tih let prejšnjega stoletja, ko so z njega odletela prva letala, se je spomnil tudi premier. "Od takrat pa do danes je minilo precej časa, ki so ga zaznamovali napori," je poudaril in spomnil na razvojne korake letališča s smelimi in ambicioznimi načrti.


Premier Janez Janša in predsednik uprave Aerodroma Ljubljana Zmago Skobir sta slovesno prerezala trak in s tem simbolično odprla nov potniški terminal (Foto: Primož Lavre/Salomon 2000)

 

Današnje letališče je tudi dosežek okoliščin iz slovenske osamosvojitve, je prepričan predsednik vlade. Po njegovih besedah je bila na tem letališču izpeljana prva akcija, ki je omogočila, da je Slovenija še pred plebiscitom dobila prvo pošiljko sodobnega in pehotnega orožja, ki je nadomestilo tisto, kar je bilo odvzeto slovenski Teritorialni obrambi. Spregovoril je tudi o desetdnevni vojni in bojih na tem letališču, še pred samo slovesnostjo pa je na njem položil venec na spomenik padlim – pripadniku slovenske Teritorialne obrambe in dvema tujima novinarjema – v času vojne za Slovenijo.

 

Predsednik vlade je spomnil tudi na lik in delo dr. Jožeta Pučnika ter njegov prispevek k demokratizaciji Slovenije. Utemeljil je odločitev vlade, da po njem poimenuje enega od ključnih infrastrukturnih objektov samostojne slovenske države. "Če vsega tega ne bi bilo, potem to letališče nikoli ne bi bilo mednarodno letališče države Slovenije, ampak bi imelo drugačen status. To letališče tudi ne bi moglo biti glavno letališče Slovenije, če ne bi bilo človeka, po katerem ga je vlada pred kratkim poimenovala," je dejal. Ob tem je izpostavil, da je bil dr. Jože Pučnik tisti, ki je bil pripravljen zastaviti svoje ime in svojo usodo za to, da so se ideje o samostojni Sloveniji uresničile.

 

Pred otvoritveno slovesnostjo je predsednik vlade Janez Janša obiskal tudi letalsko policijsko enoto, ki letos praznuje 40-letnico nakupa prvega policijskega helikopterja (Agusta Bell AB 47/J-2A).

 

Govor predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh