Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
04.09.2007
Premier Janez Janša: Vlada inflacije ne podcenjuje

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je na današnji novinarski konferenci spregovoril o nekoliko višji inflaciji od pričakovane, ki jo je Slovenija zabeležila v zadnjih mesecih. Poudaril je, da se je sicer inflacija avgusta znižala - medletna rast se je iz 3,8 odstotka v juliju znižala na 3,5 odstotka v avgustu - kljub temu pa je vlada ne podcenjuje. Reagirala bo v skladu s težo problema in vztrajala na striktnem izvajanju politike reguliranih cen.

 

(Foto: Arsen Perić/Salomon 2000)

 

Po besedah predsednika vlade razlogi za višjo inflacijo niso sistemske narave, saj bi v nasprotnem primeru prihajalo do poviševanj cen v večini skupin oziroma razredov, ki tvorijo merilo za inflacijo. Podrobnejša analiza cen življenjskih potrebščin namreč kaže, da do poviševanj prihaja predvsem pri hrani in pri rekreaciji oziroma kulturnih storitvah, kjer izstopajo predvsem počitniški paketi. To pa sta le dve skupini od prej omenjenih dvanajstih.

 

Poudaril je, da pri napovedih podražitev prehrambenih izdelkov teh ni možno upravičiti z razmerami na trgu, niti z napovedmi o povečanju cen surovin, saj pri večini prehrambenih izdelkov surovine ne predstavljajo bistvenega deleža stroškov. Zato so neprepričljive napovedi trgovcev, ki pravijo, da bodo za enak odstotek, kot se bo povečala cena pšenice, podražili ceno kruha. S podobnimi razmerami se sicer sooča tudi Evropska unija, na kar je že opozorila tudi Evropska komisija.

 

V tem trenutku ima po besedah predsednika vlade Slovenija sicer nekoliko višjo inflacijo od drugih držav članic evro območja, ima pa bistveno večjo gospodarsko rast. Omenil je Irsko, kjer so dolgo časa beležili nadpovprečno inflacijo, hkrati pa tudi daleč nadpovprečno gospodarsko rast, ki je to državo pripeljala med najrazvitejše članice Evropske unije.

 

»Slovenija je od prvega januarja letos v najvišjem tekmovalnem razredu. Tekmujemo v bistveno zahtevnejši kategoriji. Nismo več najboljši med slabšimi, ampak smo se uvrstili v najvišjo kategorijo konkurence,« je dejal premier in nadaljeval, da ni bilo moč pričakovati, da bomo že takoj najboljši. V to bo po njegovih besedah treba vložiti še velike dodatne napore, na kar pa smo pripravljeni in Slovenija bo ta izziv tudi sprejela.

 

Predsednik vlade je spomnil, da je v zadnjem času na lokalni ravni prišlo do nekaterih zlorab in neupravičenega poviševanja cen komunalnih storitev. Zato je napovedal sprejem še bolj striktne uredbe, s katero bo pristojnost dajanja soglasja za zvišanje reguliranih cen prenesena z ministrstva za gospodarstvo na vlado. Pozval je tudi Urad za varstvo konkurence, da opravi vlogo nadzornika pri dogovarjanju trgovcev o skupnem oblikovanju cen ter dodal, da bo vlada v prihodnje še bolj podpirale organizacije, ki skrbijo za zaščito potrošnika.

 

»Že sedaj pa je popolnoma jasno, da se ne bodo uresničile nobene črnoglede napovedi, da bo davčna reforma zahtevala zvišanje davka na dodano vrednost. Nobenega takšnega zvišanja ne bo!« je dejal premier in dodal, da vlada dela na tem, da še dodatno zniža predvideni proračunski primanjkljaj, ki je sicer že sedaj daleč pod maastrichtskimi kriteriji.

 

Magnetogram novinarske konference predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh