Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
11.09.2007
Premier Janez Janša poslancem predstavil predloga za imenovanje novega ministra za promet in ministrice za zdravje

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je na današnji izredni seji Državnega zbora Republike Slovenije predstavil predloga za imenovanje mag. Radovana Žerjava za ministra za promet in gospe Zofije Mazej Kukovič za ministrico za zdravje. Oba kandidata sta pred tem z veliko večino potrdila pristojna odbora državnega zbora.

 

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Premier Janez Janša je ob predstavitvi kandidata za ministra za promet izpostavil sprejeto resolucijo o prometni politiki Slovenije, ki se je v zadnjem času že začela intenzivno uresničevati in v kateri je določene točke možno uresničevati še bolje kot doslej. Ob tem je predsednik vlade še posebej poudaril stališče kandidata, da omenjena resolucija predstavlja dober kompromis med potrebami gospodarstva, mobilnostjo, ekološkimi zahtevami, varnostjo in učinkovito rabo energije. Pozitivno je ocenil tudi kandidatovo veliko pripravljenost, da prevetri nekatere postopke javnega naročanja in v prihodnje išče še bolj optimalne rešitve, ko gre za racionalno porabo javnih sredstev pri izgradnji prometne infrastrukture.

 

Po besedah premiera Janeza Janše, se kandidat zaveda, da je eden največjih izzivov Slovenije v prihodnjih letih železniški promet, saj skozi Slovenijo potekata dva panevropska koridorja. V prihodnje pa je potrebno izkoristiti tudi geostrateški položaj koprskega pristanišča, ki leži na najkrajši prevozni poti med Srednjo in Vzhodno Evropo ter državami Sredozemlja. »Glede na osebno dinamičnost ter izkušnje pri vodenju projektov je to tudi njegov osebni izziv,« je menil premier.

 

Ob koncu predstavitve kandidata za ministra za promet je predsednik vlade še dejal, da se mu zdi pomembno, da kandidat prihaja iz severovzhodne Slovenije in je tako sam dolga leta čutil prometne težave. »Zagotovo se bo v zvezi s tem zelo tankočutno odzival na konkretne probleme, ki izhajajo iz tega dejstva,« je še menil premier.

 

Ob predstavitvi kandidatke za ministrico za zdravje je predsednik vlade najprej poudaril, da je skrb za zdravje vrednota in skupna odgovornost tako zdravnikov in zdravstvenega osebja kot uporabnikov zdravstvenih storitev ter civilno družbenih organizacij, ki se s tem ukvarjajo ter dodal, da ima Slovenija zelo usposobljeno stroko, ki se uvršča v vrh Evropske unije, težave pa se pojavijo na organizacijski, javnofinančni in menedžerski ravni. Gospa Mazej Kukovič je, po mnenju predsednika vlade, prava kandidatka, saj bi kot ministrica znala združiti politično in menedžersko funkcijo, veščini, ki sta najbolj potrebni za delo ministra. »Kar se stroke tiče, pa jo je treba znati angažirati pri svojem delu,« je menil premier.

 

Premier je tudi zavrnil očitke, da kandidatka za ministrico za zdravje po poklicu ni zdravnica. Po njegovih besedah tudi večina ministrov za zdravje v Evropski uniji  in v svetu nima zdravniške izobrazbe ter svoje besede podkrepil tudi s statističnimi podatki, saj zdravniškega profila nima kar 16 ministrov od 27 držav članic Evropske unije.


Magnetogram nastopa predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh