Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
04.10.2007
Premier Janez Janša: Izzivi prihodnosti niso nekaj, česar bi se morali bati

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes v Kopru udeležil slovesnosti ob praznovanju 50-letnice Luke Koper ter položitve temeljnega kamna za podaljšanje prvega pomola. V svojem slavnostnem nagovoru je izpostavil pravilnost ter strateški pomen odločitve izpred petdesetih let, da se na tem stičišču Sredozemlja in Srednje Evrope postavijo temelji za današnjo Luko Koper.

(Foto: Bor Slana/Bobo)


»Vsi, ki so v zadnjih petdesetih letih delali v Luki Koper - vsi, ki so to podjetje vodili, so dokazali, da to ni bila zgrešena odločitev,« je dejal ter posebej poudaril, da omenjeno podjetje v tem času ni zgolj uspešno poslovalo, ampak je v veliki meri prispevalo k razvoju regije in tudi Slovenije kot celote. Poseben pomen je, po besedah predsednika vlade, Luka Koper imela tudi v času slovenske osamosvojitve, saj bi bila slednja bistveno bolj tvegan projekt brez tega okna Slovenije v svet.


Pravilnost omenjene odločitve je z vstopom Slovenije v Evropsko unijo dobila povsem novo kvaliteto. »Prostor za Slovenijo in tudi za Luko Koper se je bistveno razširil. To je priložnost, ki jo velja izkoristiti,« je dejal premier Janez Janša ter ob tem izrazil prepričanje, da bo Luka Koper, tako kot že večkrat v preteklih petdesetih letih, tudi to priložnost znala izkoristit. Vlada RS bo pri tem nudila vso ustrezno podporo, slednja pa je potrebna tudi s strani lokalnega okolja. Izpostavil je tudi nujnost ustrezne skrbi za okolje, saj je slovenska obala majhen prostor, ki ga je potrebno izkoriščati smotrno ter v skladu z načeli trajnostnega razvoja.


»Zato, da se ustrezno odgovori na globalne izzive, ki so pred našim ključnim trgovskim pristaniščem, je potrebno zagotoviti tudi ustrezno infrastruktro, ki lahko šele dokončno omogoči kvalitetne logistične storitve,« je dejal predsednik vlade ter ob tem izpostavil problem modernizacije železniškega omrežja. »To je eden izmed ključnih zalogajev, ki stoji pred slovensko državo, pred slovenskimi davkoplačevalci, ter je v finančnem smislu naš največji izziv v prihodnjih desetih letih.«


(Foto: Bor Slana/Bobo)


Poudaril je tudi, da logistika postaja vse bolj celovit koncept, zato Luka Koper potrebuje strateškega partnerja, ki bi sodeloval pri financiranju modernizacije železniškega omrežja ter hkrati slovenskim logističnim podjetjem zagotovil širši doseg. »Tukaj gre za sodelovanje, ne za prodajo ključne slovenske logistične infrastrukture, kot se je to v preteklosti velikokrat napačno navajalo,« je še dodal.


»V kolikor želimo ostati in postati še bolj globalno in evropsko konkurenčni, potem se pač tem procesom ne moremo izogniti. Moramo pa vanje vstopiti na pameten način in poiskati partnerje, ki bodo dobri in kredibilni,« je povedal premier ter zagotovil, da slovenska vlada dela vse, da bi bilo temu tako. Izrazil je prepričanje, da bo končni rezultat dober, vendar pa je zanj potrebno nekaj poguma – tako kot je bil ta potreben pri odločitvi, da Slovenija dobi lastno veliko trgovsko pristanišče.


»Izzivi, ki so v prihodnosti, niso nekaj, česar bi se morali bati. Prepričan sem, da bomo z združenimi močmi nanje dobro odgovorili in da bomo ob naslednji visoki okrogli obletnici lahko govorili o Luki koper kot najboljšem trgovskem pristanišču v Sredozemlju,« je svoj nagovor zbranim zaključil predsednik vlade Janez Janša.


     Govor predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh