Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
11.01.2008
Premier Janez Janša: Pri vojnih zakonih sta bila narejena koraka naprej

Predsednik Vlade RS Janez Janša se je danes sestal s predsedniki parlamentarnih strank ter poslancema madžarske in italijanske narodne skupnosti glede možnosti za dosego političnega soglasja o zakonu o spremembah in dopolnitvah zakona o žrtvah vojnega nasilja in zakonu o spremembah in dopolnitvah zakona o vojnih grobiščih. Na sestanku so se predsedniki strank pogovarjali o različnih kompromisnih rešitvah in se dogovorili, da parlamentarne stranke v roku enega tedna sporočijo svoja stališča.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Po končanem sestanku je premier Janez Janša dejal, da predlog Socialnih demokratov o zakonu o žrtvah vojnega nasilja v veliki meri rešuje probleme, ki jih je nakazalo ustavno sodišče v svoji odločbi, vendar pa ne rešuje nekaterih splošnih vprašanj, ki ostajajo še odprta. Po njegovih besedah je bil na današnjem sestanku dosežen dogovor, da predsedniki strank seznanijo svoje poslanske skupine in tiste organe, ki so v posameznih strankah pristojni za odločanje, o možnosti pristopa h kompromisni rešitvi. Ob tem je izrazil upanje, da bodo stranke tako rešitev tudi sprejele. Tako naj bi na prihodnjem srečanju že oblikovati skupno besedilo in ga »če bo večina za to, skupaj vložili v proceduro,« je povedal predsednik vlade.

 

Po njegovih besedah je tudi glede zakona o vojnih grobiščih možen kompromis o samem besedilu napisa na spomeniku ob vojnih grobiščih ter morebitni postavitvi skupnega spomenika neznanemu junaku, ki bi bil posvečenem vsem umrlim za domovino. To bi nenazadnje, po mnenju premierja, rešilo tudi zagato ob državniških obiskih, saj je povsod po svetu običajna protokolarna praksa ob uradnih obiskih najvišjih predstavnikov tudi polaganje venca na podobnih spomenikih.

 

Premier je ob koncu še zatrdil, da ne želi odpirati ideoloških dilem, ampak le slediti odločbi ustavnega sodišča in načelom splošne pravičnosti ter dejal, da sta bila danes, glede na zgodovino pogajanj o žrtvah vojnega nasilja in vojnih grobiščih, narejena koraka naprej, kljub temu, da skupen dogovor še ni bil sprejet.

 

 Izjava predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh