Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
31.01.2008
Premier Janez Janša: Slovenske železnice morajo izkoristiti geo-strateško prednost Slovenije

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je danes v spremstvu ministra za promet Radovana Žerjava, ministra za gospodarstvo Andreja Vizjaka ter ministra za finance Andreja Bajuka obiskal Slovenske železnice, kjer se je ločeno sestal z vodstvom in s predstavniki sindikatov omenjenega podjetja. Tokratni obisk, ki je obenem tudi prvi obisk predsednika vlade na Slovenskih železnicah v zgodovini samostojne Slovenije, je bil namenjen zlasti pogovoru o razvojnih vizijah podjetja.

 

Premier Janez Janša in generalni direktor Slovenskih železnic Tomaž Schara (Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Vodstvo Slovenskih železnic je predsednika vlade Janeza Janšo in ministre uvodoma seznanilo s tekočim poslovanjem podjetja, ki je že nekaj časa pozitivno. Po srečanju je premier razmere na Slovenskih železnicah označil za bistveno boljše kot pa so le te bile v preteklosti, ko so se večinoma samo reševali problemi. »Sedaj smo prvič na točki, ko se je možno realno pogovarjati tudi o razvojnih vizijah. Najbolj pa veseli dejstvo, da vodstvo Slovenskih železnic vidi številne razvojne oziroma poslovne priložnosti tudi v obstoječem okviru - brez tega, da bi zahtevali neka strašna dodatna vlaganja,« je še dodal premier Janez Janša ter povedal, da se je učinkovitost Slovenskih železnic v zadnjih letih bistveno izboljšala. »Slovenske železnice so po učinkovitosti nekje na ravni evropskega povprečja, še posebej visoko pa so pri tovornem prometu.«

 

Srečanje z vodstvom Slovenskih železnic (Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Sedanja vlada je modernizacijo železniškega omrežja vključila med nacionalne razvojne projekte, saj je le to finančno najzahtevnejši projekt slovenske države v prihodnje. »Za to, da ga izvedemo, bomo zelo verjetno sodelovali s kakšnim od evropskih strateških partnerjev,« je še dejal, pri čemer pa je zagotovil, da bo tozadevni postopek potekal transparentno, izbira pa bo opravljena v skladu s strateškimi interesi države. »Ne bo pa šlo za prodajo - ali pa kot se je govorilo, neko popolno privatizacijo Slovenskih železnic, še posebej pa ne železniške infrastrukture,« je še poudaril slovenski premier. V tej zvezi je izrazil pričakovanje, da bi lahko še v tem mandatu prišlo do nekaterih ključnih korakov in odločitev pri strateškem povezovanju.

 

Srečanje s predstavniki sindikatov Slovenskih železnic (Foto: Bor Slana/Bobo)

 

O strateških načrtih Slovenskih železnic je beseda tekla tudi na srečanju s predstavniki sindikatov Slovenskih železnic, ki, po besedah predsednika vlade Janeza Janše, glede tega nimajo posebnih zadržkov, saj tovrstni načrti krepijo poslovno perspektivo in s tem tudi prinašajo obete dodatnih delovnih mest in boljših plač. Slovenski premier je izpostavil tudi zelo konstruktivno vlogo sindikatov. »V zadnjih letih se je število zaposlenih na Slovenskih železnicah zmanjšalo za tretjino in to na nek socialno sprejemljiv, mehak način - brez pretresov in brez tega, da bi to vnašalo nemire in zmanjševalo motivacijo zaposlenih na Slovenskih železnicah,« je dejal.

 

Predsednik vlade je skupaj z ministri vodstvu Slovenskih železnic predstavili tudi vlogo železniškega prometa v prihodnje, še zlasti v luči okoljskih zahtev in nedavno predstavljenega okoljsko-energetskega svežnja Evropske komisije. »Preusmeritev, še posebej tovornega, pa tudi potniškega prometa iz cest na železnice je ena od ključnih prioritet tudi Slovenije v prihodnje,« je ob tem dejal predsednik slovenske vlade.

 

     Izjava predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh