Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
13.02.2008
Premier Janez Janša: Slovenija je edina država, ki ima v državnem grbu goro kot simbol

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes zvečer udeležil otvoritve 2. mednarodnega festivala gorniških filmov. Ob tej priložnosti se je zahvalil za povabilo k častnemu pokroviteljstvu in izrazil prepričanje, da bo festival tudi v prihodnje tradicionalna prireditev.

 

(Foto: Dejan Ogrinec)

 

Po besedah premierja je Slovenija gorniška velesila, ki ima največje legende alpinizma in svetovne prvake v športnem plezanju. »V tujino hodite po zlate cepine in prejemate nagrade na filmskih festivalih, da o naših najlepših gorah, ki izpolnjuje življenje množic planink in planincev, niti ne govorim,« je v svojem uvodnem nagovoru dejal predsednik vlade in dodal, da je Slovenija edina država, ki ima v grbu na zastavi goro kot simbol.

 

(Foto: Dejan Ogrinec)

 

Kot je dejal predsednik vlade Janez Janša dobrega gorniškega filma ni lahko posneti, saj je zanj potrebno ujeti nekaj, kar je ljudem nepozabno, v življenju gore pa je to le bežen hip. »V gorah najdemo lepoto, ki jo s pomočjo filma lahko le deloma prikažemo, v celoti pa jo lahko sprejme le tisti, ki jo  neposredno doživi,« je dejal premier. Ob tem je izrazil veselje, da bo nekaj te lepote prikazane v prihodnjih dneh v Ljubljani in Domžalah in zatrdil, da je 2. mednarodni festival gorniškega filma pomemben dogodek, saj Slovenijo ponovno predstavlja Evropi in svetu kot deželo, ki razume in podpira kulturo gorskega sveta.

 

Na koncu je premier vsem obiskovalcem festivala zaželel, da se prepustijo domišljiji in sanjam ter odidejo domov z novimi navdihi in cilji in ob tem dodal »naj bo med temi cilji tudi kakšen gorniški film, ki bo v prihodnosti požel mednarodne nagrade«.

 

 Govor predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh