Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
18.06.2008
Premier Janez Janša: Pokrajine so v korist tako centra kot tudi področij izven osrednje Slovenije

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je na današnji novinarski konferenci, skupaj z ministrom za lokalno samoupravo in regionalno politiko dr. Ivanom Žagarjem, predstavil razloge za decentralizacijo Slovenije in ustanovitev pokrajin. Kot je dejal, so bile pokrajine za sedanjo vlado vseskozi razvojni projekt, ki se ga je le ta lotila pravočasno, odgovorno in z vsemi kapacitetami. Ob tem je dodal, da je pokrajinska zakonodaja, ki je bila pravočasno usklajena, rezultat tega dela.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Po besedah premierja Janeza Janše Slovenija pokrajine potrebuje za hitrejši in enakomernejši razvoj, saj le te predstavljajo nov razvojni inštrument, ki bo omogočal, da bodo regije, ki se že zdaj hitro razvijajo, s tem tempom nadaljevale, tiste, ki zaostajajo, pa bodo lahko razvojno napredovale. »Pokrajine kot razvojni inštrument so v korist tako centra kot tudi področij izven osrednje Slovenije,« je ob tej priložnosti poudaril predsednik vlade in ob tem dodal, da prevelika centralizacija ne koristi nikomur. V kolikor se bodo sedanji razvojni, selitveni in infrastrukturni trendi nadaljevali, lahko, po njegovih besedah, čez deset let realno pričakujemo, da bodo nekatere slovenske pokrajine razvojno bistveno bolj zaostajale za osrednjo Slovenijo, medtem ko se bo slednja dušila v prometu ter spopadala z urbanističnimi in komunalnimi problemi.

 

Predsednik slovenske vlade je tudi poudaril, da so pokrajine nadstrankarski projekt, saj je spremembo ustave podprla tudi opozicija. Ob tem je dodal, da je vlada šele na podlagi medstrankarske uskladitve, ki je bila dosežena aprila 2007, nadaljevala s potrebnimi postopki in pridobila mnenje lokalnih skupnosti. Le te so se v velikanski večini pozitivno opredelile do regionalizacije Slovenije. Premier je tudi izrazil obžalovanje, da je opozicija zaradi političnih razlogov naknadno spremenila svoje stališče in odrekla podporo projektu. »Mi to globoko obžalujemo, kajti prevladal je nek ozki politični interes neke stranke nad interesom razvoja celotne države,« je še dejal.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Državni zbor je, po mnenju premierja, z razpisom posvetovalnega referenduma o ustanovitvi pokrajin vladi omogočil, da še v tem mandatu pripravi nov predlog zakona o ustanovitvi pokrajin, ki bo v popolnosti upošteval rezultate referendumov. »Če kje rezultat ne bo pozitiven, bomo poiskali drugo rešitev, ki bo odgovarjala volji, ki bo izražena na teh referendumih,« je poudaril premier. Dejal je še, da bo za vlado vsak izid dober, saj bo pripomogel k pripravi novega predloga zakona o pokrajinah, ki bo sledil volji državljank in državljanov.

 

Premier Janez Janša se je odzval tudi na poziv ljubljanskega župana k bojkotu referenduma in poudaril, da je vlada pri oblikovanju pokrajinskega zemljevida sledila predlogu, ki ga je izoblikoval in formalno potrdil ljubljanski mestni svet. »Iz tega vidika je popolnoma nerazumljivo, da zdaj, ko je tej zadevi ugodeno, ko je tukaj prišlo do uskladitve, župan Mestne občine Ljubljana poziva na bojkot,« je še menil premier.

 

      Novinarska konferenca predsednika Vlade RS ter ministra za lokalno samoupravo in regionalno politiko

Nazaj na seznam
|
Na vrh