Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
17.03.2006
Premier Janez Janša na mednarodni konferenci o vstopu Slovenije v ekonomsko in monetarno unijo ter prevzemu evra

Premier Janez Janša se je danes v Ljubljani udeležil mednarodne konference o vstopu Slovenije v ekonomsko in monetarno unijo ter prevzemu evra. V uvodnem nagovoru je spomnil, da Slovenija letos obeležuje 15-obletnico lastnega obstoja ter da pred 15 leti najbrž ni bilo nobenega tako velikega optimista, ki bi si predstavljal, da bo Slovenija že čez 15 let članica EU in zveze Nato ter bo že danes izpolnjevala vse pogoje za prevzem evropske valute kot lastne valute.

 

FOTO: Primož Lavre/Salomon 2000

 

Po besedah predsednika vlade se je Slovenija s članstvom v Evropski uniji zavezala, da bo vodila makroekonomske politike tako, da bo za gospodarstvo ustvarila stabilno okolje in da bo v primernem času sposobna prevzeti evro kot lastno valuto. »Po slabih dveh letih so rezultati pred vami in s ponosom lahko rečem, da se je Vlada Republike Slovenije pred domačo in tujo javnostjo izkazala kot država, ki je sposobna sprejemati najbolj zahtevne odločitve, napram Evropski uniji pa nastopati kot verodostojen in zanesljiv partner. Slovenija že četrti mesec zapored izpolnjuje nekoč skoraj nedosegljiv konvergenčni kriterij glede inflacije,« je dejal premier.

 

Rezultatov, ki so bili doseženi na tej poti, pa po mnenju predsednika vlade ne bi bilo brez konsenza na nacionalni ravni in brez prave podpore socialnih partnerjev. Potrebnost in pomen prevzema evra za slovensko gospodarstvo sta bila splošno prepoznana in je tako prevzem evra ponovno projekt, ki je v Sloveniji združil ljudi. Izrazil je zadovoljstvo, da projekt uvedbe evra podpira tako širok krog državljank in državljanov Republike Slovenije ter tudi slovensko gospodarstvo in da je bil okrog uvedbe evra dosežen socialni dogovor v okviru socialnega sporazuma.

 

»Posebej je potrebno poudariti, da je Slovenija cilje izpolnitve kriterijev za prevzem evra uresničila v času, ko je začela izvajati prepotrebne gospodarske in socialne reforme oz. potrebno modernizacijo v obliki ukrepov za doseganje povečanja konkurenčnosti slovenskega gospodarstva, višje gospodarske rasti, večje zaposlenosti, na znanju temelječega gospodarskega razvoja, učinkovite in cenejše socialne države in skladnega trajnostnega razvoja vseh regij Slovenije, ki so zapisani v Strategiji razvoja Slovenije, ki jo je vlada sprejela v lanskem letu,« je poudaril predsednik vlade.

 

Ob koncu je izrazil prepričanje, da bo uvedba evra slovenskemu gospodarstvu prinesla še bolj stabilno makroekonomsko okolje, v katerem bo to lažje konkuriralo v globalnem gospodarstvu in da bo Slovenija v takem okolju lažje izvedla prepotrebne gospodarske in socialne reforme oz. modernizacijo, ki je zapisana v Strategiji razvoja Slovenije.

 

Govor

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh