Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
21.03.2006
Premier Janša: Delo vlade in Službe za razvoj bo kljub odstopu ministra dr. Damijana nemoteno teklo naprej

Predsednik vlade Janez Janša je na današnji novinarski konferenci potrdil, da je prejel odstopno izjavo ministra brez resorja dr. Jožeta P. Damijana, v kateri ta navaja, da odstopa iz osebnih razlogov. Premier Janša njegovo potezo obžaluje, vendar jo tudi spoštuje in jo zaradi narave odstopa težko komentira. V skladu s poslovnikom državnega zbora je odstopno izjavo že posredoval predsedniku državnega zbora s prošnjo, da jo uvrsti na prvo naslednjo sejo in da se državni zbor, v skladu s poslovnikom DZ, s to odstopno izjavo seznani.

 

FOTO: KPV

 

»V skladu s predpisi lahko vladno službo za razvoj vodi minister brez listnice, lahko jo vodi direktor, lahko pa državni sekretar. Vse tri možnosti obstajajo in vse tri možnosti tudi v praksi uporabljamo. Zaenkrat ne bom predlagal novega ministra brez listnice. Do nadaljnjega bo vladno službo za razvoj vodil dosedanji državni sekretar dr. Andrej Horvat,« je dejal premier Janez Janša.

 

V nadaljevanju je predsednik vlade poudaril, da bo delo Službe za razvoj, pa tudi vlade v celoti, še posebej v tem delu, ki je posvečeno reformam, nemoteno teklo naprej. Strategija razvoja Slovenije je sprejeta, sprejet je okvir gospodarskih in socialnih reform ter normativni program dela vlade, ki vsebuje dokaj natančno časovnico priprave normativnega okolja za izvajanje gospodarskih in socialnih reform, ustanovljene pa so tudi delovne skupine, ki pripravljajo konkretne predloge zakonov. Privatizacija kot ena od pomembnih reformnih ukrepov je v fazi izvajanja in pogajanj.

 

Premier je še dodal, da nemoteno potekajo tudi pogajanja s socialnimi partnerji, kjer je že bil dosežen določen napredek. V teku je proces oblikovanja Partnerstva za razvoj z vsemi parlamentarnimi strankami. Kakšna bo usoda te pobude bo tudi kmalu jasno. »Odkar je dr. Damijan nastopil svojo funkcijo ministra brez listnice, je bila tudi vzpostavljena in je začela delovati vladna služba za razvoj, ki je sposobna usklajevati pripravo potrebne zakonodaje in pripravo vseh ukrepov. Pripravljena in sprejeta je tudi akcija informiranja slovenske javnosti o potrebnosti predlaganih reform, vzpostavljeno pa je tudi stabilno makroekonomsko okolje, ki omogoča modernizacijo, izvedbo teh predlaganih gospodarskih in socialnih reform brez tako imenovanega zategovanja pasu,« je poudaril predsednik vlade.

 

Doslej je bilo po besedah premiera opravljeno pomembno delo, velika zasluga za to pa gre tudi dr. Damijanu. Brez njega bi bil ta proces bistveno počasnejši. »Lahko rečemo, da se je neka faza, v kateri je on pomembno sodeloval in prispeval, uspešno končala. Iz tega vidika seveda še enkrat izražam obžalovanje, da se je ob koncu te faze odločil, da odstopi kot minister brez resorja.«

 

 

Magnetogram novinarske konference

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh