Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
23.05.2006
Premier Janez Janša na otvoritvi Centra za evropsko prihodnost

Predsednik vlade Janez Janša se je danes v gradu Jable udeležil slovesnosti ob otvoritvi Centra za evropsko prihodnost. V uvodu je zbranim, prišla je vrsta zunanjih ministrov in drugih visokih gostov, dejal da je zamisel o ustanovitvi centra logična posledica zunanjepolitičnih prioritet Republike Slovenije po vstopu v Evropsko unijo in NATO. Z vstopom v evroatlantske povezave si je namreč Slovenija zadala kot eno od poglavitnih nalog pomoč državam, ki želijo vstopiti v Evropsko unijo.

 

FOTO: Primož Lavre / Salomon 2000

 

Po besedah premierja je Center za evropsko prihodnost prva ustanova te vrste v Republiki Sloveniji in v sebi združuje številne koncepte, ki so zoreli tako v vladni kot nevladni in akademski sferi tako rekoč celotno obdobje samostojnosti slovenske države. Je rezultat prizadevanj za ustanovitev nacionalnega središča za oblikovanje temeljnih strategij slovenske zunanje politike. »Strateška razmišljanja o zunanjepolitičnih prioritetah slovenske države so bila doslej omejena na individualne pobude posameznikov iz političnega in akademskega življenja, nismo pa imeli specializirane institucije, ki bi se sistematično ukvarjala s tem pomembnim področjem,« je dejal premier.

 

Po prepričanju predsednika vlade nima nihče pravice v imenu nacionalnega egoizma graditi novih zidov med evropskimi narodi. Samo združena Evropa je namreč močna Evropa. In samo takšna bo lahko ohranila svojo vlogo tudi v procesih globalizacije. 

 

Premier Janez Janša in nekdanji nemški zunanji minister Hans Dietrich Genscher na gradu Jable (FOTO: Primož Lavre / Salomon 2000)

 

Mir, varnost, politična stabilnost, gospodarski razvoj in socialna kohezija držav Jugovzhodne Evrope niso samo strateškega pomena za Slovenijo in regijo, ampak tudi za EU in celotno mednarodno skupnost. »S tega vidika sem vesel, da so se vabilu za sodelovanje pri delu centra odzvali tudi številni ugledni tuji predstavniki iz političnega, diplomatskega in akademskega življenja. Center je nastal kot pobuda male države. Države, ki ji ni vseeno, s kakšnimi težavami se spopadajo države v njeni bližnji in daljni soseščini v procesu približevanja EU. A pri tem se v Sloveniji dobro zavedamo, da je uspeh tega centra odvisen predvsem od meddržavne solidarnosti na širši, panevropski ravni. Verjamemo, da bomo za našo pobudo našli odprta vrata pri naših partnerjih v EU in celotni mednarodni skupnosti,« je zaključil predsednik vlade.

 

Govor

 

 

 

 

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh