Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
10.06.2006
Premier Janez Janša: Veteranstvo naj postane trajna vrednota, ne pa zgolj predmet spominskih prireditev

Predsednik vlade Janez Janša se je danes v Slovenj Gradcu udeležil srečanja Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Združenja Sever »Skupaj v vojni – skupaj v miru«, kjer nastopil kot slavnostni govornik. Ob tej priložnosti je poudaril, da je bila slovenska osamosvojitev in je še vedno žal pogosto omalovaževana. Veteran si ali pa nisi. Tega ne moreš ne kupiti, ne podedovati. Potrebno pa je poskrbeti za socialni in zdravstveni položaj slovenskih veteranov. Po besedah premierja je naša dolžnost, da te stvari spremenimo in da veteranstvo postane trajna vrednota, ne pa zgolj predmet spominskih prireditev.

Premier Janez Janša, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Srečko Lisjak in predsednik Združenja Sever Milan Horvat (Foto: Primož Lavre / Salomon 2000)

 

Nastanek samostojne slovenske države je največji zgodovinski dogodek v vsej naši zgodovini, je poudaril predsednik vlade in dodal, da takrat v svetu mnogi niso bili navdušeni nad našo skupno voljo po lastni državi. Ko se je ta pojavila, smo morali počasi in sistematično prepričevati svet, da si ne želimo nič drugega kot tisto, kar imajo oni že desetletja ali celo stoletja. Pokazali smo svetu in sebi, da naša domovina ni zgolj Dolina Šentflorjanska, ni prostor zatohlosti in zaostalosti, ampak da smo aktivni del evropske in mednarodne skupnosti, kjer ni pomembna velikost, ampak sposobnost aktivnega sodelovanja. Prav zato smo naša osamosvojitvena prizadevanja kronali tudi z vključitvijo v Evropsko unijo in NATO.

 

»Že v času slovenske vojne za osamosvojitev, za njeno obrambo, smo bili deležni od njenih prikritih ali pa odkritih nasprotnikov različnih žalitev. Prva se je z njimi opekla jugoslovanska armada, ki je kljub dejstvu, da je bila po številčnosti in količinah orožja ena največjih v Evropi, morala v Sloveniji priznati svoj poraz. Slovenska osamosvojitev je bila in je še vedno žal pogosto omalovaževana. Mnogi so si in si še danes prizadevajo, kako bi slovensko osamosvojitev umazali in okrnili njen ugled. Ni slučaj, da se ravno v 15. letu slovenske države nekateri izmišljujejo razne afere kot so Holmec, Rožna dolina in podobno. Zanimivo je dejstvo, da so v njih vključeni mnogi, ki so nasprotovali, tudi na zelo prefinjen način, slovenski osamosvojitvi. Ni slučajno, da med aktualnimi podpisniki protestov proti sodelovanju Slovenske vojske na osrednji proslavi dneva državnosti najdemo predvsem tiste, ki so leta 1991, tik pred vojno, podpisovali deklaracijo proti oblikovanju slovenske vojske in javno nastopali proti zavarovanju slovenske osamosvojitve z realno silo, ker so vedeli, da brez tega ne bo samostojne slovenske države«, je dejal premier.

 

Premier je nastopil kot slavnostni govornik (Foto: Primož Lavre / Salomon 2000)

 

Po njegovih besedah je veteranstvo pomembna sestavina civilne družbe v vsem kulturnem svetu. Resnični veterani, kakršne pozna in spoštuje civiliziran svet, nikoli niso ideološko opredeljeni, ampak si v svojem življenju skušajo prizadevati za  preseganje sovraštva. »Veteranstvo ima v Sloveniji veliko in slavno tradicijo. Veteranska organizacija ne more biti družbeno-politična organizacija. Prav tako prava veteranska organizacija ne more imeti članov, ki se v času veteranskih dejanj oziroma vojne še niti rodili niso. Veteran si ali pa nisi. Tega ne moreš ne kupiti, ne podedovati, niti biološko, niti ideološko,« je prepričan predsednik vlade.

 

Poosamosvojitveno obdobje Slovenije je bilo za številne veterane težko in gotovo so med njimi tudi taki, ki so razočarani nad slovensko državo. Ne samo, da niso bili deležni nikakršnih priznanj, privilegijev, ki so jih imeli do takrat neki drugi veterani, da so jih pogosto žalili, ampak so mnogi ostali brez zaposlitve. Sedanja slovenska vlada si prizadeva, da bi uresničila tudi ekonomsko plat slovenske osamosvojitve. Nujno se je treba vključiti v evropski in svetovni napredek in iz njega pridobiti prednosti, ki smo jih sposobni uresničiti. Naš cilj je država srečnih in zadovoljnih Slovencev, država, kjer bo ljudi preveval ponos, da so del uspešen in povezane skupnosti. Če smo bili sposobni uresničiti slovensko osamosvojitev, ki je bila mogoča predvsem v takratnih razmerah, se moramo prilagoditi tudi sedanjim svetovnim gospodarskim razmeram in iz njih največ iztržiti. Ni lahko, ni enostavno, je pa možno, če bomo pri tem dovolj odločni.

 

Predsednik ZVVS Srečko Lisjak je predsedniku vlade Janezu Janši podelil svečano veteransko uniformo (Foto: Primož Lavre/Salomon 2000)

 

To, kar danes uživajo sedanje generacije, je občutno in merljivo. V 15. letu slovenske državnosti je Slovenija zavarovala svojo prihodnost z mednarodnimi povezavami. V 15. letu slovenske državnosti beležimo najnižjo inflacijo v zgodovini države, beležimo najnižjo nezaposlenost od nastanka države in beležimo eno najvišjih gospodarskih rasti od leta 1991 naprej. To pomeni, da se je odločitev izplačala in da to, kar so veterani storili v letih 1990 in 1991, pomeni tudi trajen, zgodovinski, trden prispevek k življenju prihodnjih generacij.

 

»To, kar ste storili v prelomnih letih leta 1990 in leta 1991, je bilo enkratno dejanje. Tega doslej pred vami ni storil še nikoli nihče. Tudi rezultati tega dejanja so takšni, so enkratni. To, kar je Slovenija pridobila z osamosvojitvijo in z njeno obrambo v vojni za Slovenijo, ni samo nekaj, česar sadove uživa generacija, ki je pri tem sodelovala, ampak je to nekaj, katerih sadove bodo pobirale vse prihodnje generacije,« je zaključil predsednik vlade Janez Janša.

 

 

Govor predsednika vlade

Nazaj na seznam
|
Na vrh