Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
14.06.2006
Na vrhu Evropske unije odločitev o širitvi evro območja

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je na današnji novinarski konferenci pred pričetkom jutrišnjega zasedanja Evropskega sveta v Bruslju poudaril, da bo tokratno zasedanje najbrž zapisano v zgodovino predvsem po eni odločitvi, katere glavni akter je Slovenija. V času zasedanja Evropskega sveta se bo namreč sestal tudi poseben svet EU in odločal o razširitvi evro območja. Po besedah predsednika vlade Janeza Janša je moč z gotovostjo pričakovati, da bo svet potrdil konvergenčni poročili Evropske komisije in Evropske centralne banke ter sprejel odločitev, da se Slovenijo sprejme kot 13. članico evro območja oziroma, da lahko Slovenija s 1. januarjem prihodnjega leta uvede evro kot lastno valuto.

 

 

FOTO: KPV

 

Premier Janez Janša je povedal, da bo Evropski svet obravnaval odločitve s treh pomembnih področij. Najprej na  področju t.i. približevanja EU državljanom. Dozorelo je namreč spoznanje, da so institucije EU nekoliko preveč oddaljene od državljanov članic povezave in da je potrebno sprejeti vrsto ukrepov, s katerimi se bo ta razkorak premostil. Gre predvsem za ukrepe, s katerimi bo EU v prihodnje postala bolj odprta in prijazna do državljanov EU, predvsem pa za ukrepe, s katerimi se bo zagotovilo večjo preglednost delovanja institucij EU in na ta način tudi večjo učinkovitost. Evropski svet bo obravnaval tudi delo na tekočih politikah in usmeritvah. Pripravljena je vrsta zaključkov, tako pri vprašanjih svobode, varnosti in pravosodja, kot tudi napredka pri izpolnjevanju haaškega programa, vprašanju ilegalnih migracij, terorizma in kriminala. Znotraj tega sklopa je za Slovenijo izredno pomembno, da se v zaključkih ohrani april 2007 kot datum, do katerega mora zaživeti Schengenski informacijski sistem.

 

Premier je tudi poudaril, da je Slovenija skupaj z ostalimi članicami zelo zainteresirana za čim prejšnji vstop v Schengensko območje. Še naprej bomo izvajali potrebne priprave, ne bi pa želeli, da bi zaradi kakšnih tehničnih zapletov pri vzpostavitvi ekonomsko informacijskega sistema prišlo do odloga tega datuma.

 

Na področju sosedske oziroma zunanje politike je predlaganih več resolucij oziroma posebnih deklaracij. Premier je povedal, da bo osrednja točka razprav v tem sklopu razprava o absorpcijskih sposobnostih EU, vezanih na širitev oziroma na sosedsko politiko. »Če se vnaprej določijo pravila igre in postavijo zelo jasni kriteriji in jih neka država kandidatka izpolni, potem bi bilo nepravično zavračati njeno članstvo zaradi različnih razlogov, ki se lahko skrijejo v pojem absorpcijske sposobnosti,« je poudaril premier. 

 

Predsednik Vlade RS Janez Janša je napovedal tudi, da bo Evropski svet pozdravil nekatere napredke v posamičnih primerih tudi v regiji Zahodnega Balkana, pozval Makedonijo k izvedbi korektnih volitev julija letošnjega leta in pozdravil pogajanja o prihodnjem statusu Kosova, ki potekajo pod vodstvom nekdanjega finskega predsednika Ahtisarija. »Razprava o sposobnostih EU, da medse sprejme nove države članice, ne bo vodila k sprejetju ali k reviziji stališč sprejetih na solunskem vrhu. Svet bo ob koncu tega poglavja vzel na znanje oziroma sprejel poročilo v zvezi s tem, da sta Hrvaška in Turčija začeli z vsebinskimi pogajanji za vstop v EU, kar pomeni, da se je ta zgodba res začela«, je med drugim poudaril premier.

 

Magnetogram novinarske konference

Nazaj na seznam
|
Na vrh