Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
19.10.2006
Premier Janez Janša: Slovenija se pridružuje prizadevanjem EU za trajno in cenejšo oskrbo z energijo

Predsednik Vlade RS Janez Janša je danes, pred odhodom na neformalno srečanje predsednikov držav oziroma vlad članic Evropske unije, na novinarski konferenci predstavil glavne teme tokratnega srečanja v Lahtiju. Ob tem je premier posebej izpostavil, da bo Slovenija vztrajala na stališču, da je dejanski vstop v Schengen potrebno zagotoviti, ko posamezna država izpolni zahtevane kriterije.

 

Foto: KPV

 

Premier je povedal, da bo osrednja tema neformalnega vrha EU evropska energetska politika. Prvi cilj na tem področju je zbližanje stališč znotraj EU. S skupno politiko bi države članice dosegle trajno in cenejšo oskrbo z energijo. »Evropa je v veliki meri odvisna od uvoza energentov in ta odvisnost se bo v prihodnjih letih še povečala,« meni premier. Po njegovih besedah je cilj razprave o tem vprašanju tudi zbližanje stališč držav članic pred srečanjem s predsednikom Ruske federacije. »Tu gre za izjemno pomembno energetsko sodelovanje. Evropa potrebuje ruske energetske vire, na drugi strani pa Ruska federacija potrebuje trg Evropske unije. Gre za strateško partnerstvo in to je toliko močnejše, kolikor sta strani, ki ga sklepata, v svojih stališčih definirani,« je povedal premier.

 

Drugi cilj omenjene razprave bo, po premierjevih besedah, zaostrovanje okoljevarstvenih kriterijev, ko gre za uporabo ogljikovih goriv, ter za pospeševanje raziskav in uvajanja okolju prijazne trajnostne energije. »Temu vprašanju v Sloveniji zadnje mesece posvečamo veliko pozornosti. Slovenija v tem trenutku v celotni proizvodnji električne energije zagotavlja slabo četrtino energije iz trajnostnih virov, vključno s hidroenergijo. Odstotek trajnostne energije bo Slovenija v prihodnjih letih povečevala. S tem namenom smo v Resolucijo o nacionalnih razvojnih projektih vključili poseben projekt o trajnostni energiji in ekonomiji vodika, ki je vreden 3,9 mlrd EUR. Del teh sredstev bo uporabljen za raziskave, del pa za implementacijo,« je dejal premier. 

Druga osrednja tema tokratnega neformalnega vrha bodo inovacije. Premier je dejal, da bo EU v prihodnje več naredila na področju varstva intelektualne lastnine, kar je eden od predpogojev za to, da se inovacije splačajo. Le tako bodo tisti, ki so sposobni inovativnega razmišljanja tudi motivirani, saj bo njihov produkt zaščiten.

 

Udeleženci srečanja se bodo ob tej priložnosti dotaknili tudi aktualne problematike v zvezi z ilegalnimi migracijami. Premier je poudaril, da bo na neformalnem vrhu EU opozoril na pomen razširitve schengenskega območja. »Slovenija še vedno vztraja na tem, da ko država izpolni kriterije za vstop v Schengen je potrebno zagotoviti tudi dejanske možnosti. Tehnični razlogi pri tem ne morejo biti osrednje vprašanje glede na to, da danes v 21. stoletju tehnologija omogoča marsikaj. Samo potrebno je imeti voljo,« je še dejal premier Janez Janša.

 

Magnetogram novinarske konference

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh