Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
12.10.2007
Premier Janez Janša pred poslanci o proračunu ter pogodbi o Evropski uniji

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je danes na 29. izredni seji Državnega zbora RS poslankam in poslancem predstavil proračunski memorandum za leti 2008 in 2009, predlog sprememb proračuna Republike Slovenije za leto 2008 in predlog proračuna za leto 2009. V nadaljevanju seje pa je predstavil tudi predlog stališča Republike Slovenije do osnutka Pogodbe, ki spreminja Pogodbo o Evropski uniji in Pogodbo o ustanovitvi Evropske skupnosti.

 

 

 

(Foto: Tina Kosec/Bobo)

 

Kot je dejal premier Janez Janša bo Slovenija lahko s predlaganim proračunom še hitreje dohitevala bolj razvite članice Evropske unije. Izpostavil pa je tudi precejšnje zmanjšanje proračunskega primanjkljaja; ta se prihodnje leto zmanjšuje za tretjino na 0,6 odstotka bruto domačega proizvoda, v letu 2009 pa se prepolavlja na 0,3 odstotka BDP. »Predlog državnega proračuna za prihodnji dve leti je varčno in razvojno naravnan,« je dejal premier. Slovenija se, po njegovih besedah, od vstopa v območje evra primerja samo še z najboljšimi. Proračunski dokumenti za prihodnji dve leti so pripravljeni tako, da omogočajo nadaljevanje dobrega razvojnega tempa ter hitro povečevanje blaginje v Sloveniji, je dodal. Pripravo predlaganih proračunskih dokumentov je po besedah predsednika vlade zaznamovalo dejstvo, da je vlada doslej sprejela večino od predvidenih ekonomskih in socialnih reform. »Sprejeti ukrepi večinoma že dajejo dobre rezultate,« je dejal premier in poudaril, da se Slovenija danes po večini kazalcev uvršča med najhitreje razvijajoče se države Evropske unije in tudi evro območja.

 

V nadaljevanju seje je predsednik vlade Janez Janša predstavil tudi stališča vlade do osnutka nove evropske pogodbe in poudaril, da smo po obdobju premisleka, ki je sledil neuspelima referenduma o ustavni pogodbi EU, pred optimističnim korakom. Evropska unija je tako z novo pogodbo stopila korak naprej, za Slovenijo pa je pomembno, da osnutek pogodbe ohranja večino besedila propadle ustavne pogodbe oziroma tiste določbe, ki so za Slovenijo nepogrešljive. Premier je sicer opozoril, da lahko EU na uspeh glede dogovora o končnem besedilu nove pogodbe EU na neformalnem vrhu povezave prihodnji teden v Lizboni računa le, če bo v pogajanjih strogo spoštovan mandat medvladne konference. Pri tem ni izključil, da se lahko v pogajanjih še vedno kaj zaplete, vendar zato po mnenju predsednika vlade ne obstaja veliko realnih možnosti. Za Republiko Slovenijo, ki bo v prvi polovici prihodnjega leta prevzela predsedovanje Evropski uniji, je, po besedah premierja, pomembno tudi spoštovanje časovnice za sprejem pogodbe. »Tako se zdaj vzdušje v EU spreminja, motivacija se dviguje, za Slovenijo kot predsedujočo EU pa bo bistveno lažje spremljati proces ratifikacije pogodbe, kot pa če bi morala usklajevati iskanje rešitev za pogodbo,« je dejal premier Janez Janša.


  Govor predsednika Vlade RS (1. točka dnevnega reda seje)
  Govor predsednika Vlade RS (2. točka dnevnega reda seje)

Nazaj na seznam
|
Na vrh